YENİ SENDİKA Başkanlar Kurulumuz “Toplu Sözleşme ve Çalışma Hayatının Geleceği” gündemiyle Ankara’da toplandı. Genel Başkanımız Metin Memiş’in toplu sözleşme ve çalışma hayatının geleceğine yönelik genel değerlendirmeleri ile başlayan toplantımızda, il temsilcilerimiz ile ihtisas komisyonu başkanlarımızın görüş ve önerilerine ayrıntılı olarak yer verildi. Başkanlar Kurulu toplantısı; Genel Başkan Vekili Fatih Seyran, Genel Başkan Yardımcılarımız Recep Temel, Fatih Cingöz, Musa Akan, Ayşen Pıravadı ve Mustafa Akbaş’ın da yaptıkları değerlendirmelerinin ardından Genel Başkanımız Metin Memiş’in kapanış konuşması ile sona ermiştir.Yapılan istişareler sonucunda şu kararlar alınmıştır:
- Ülkemize yönelik her türlü tehdidin ve kötülüğün karşısında olmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda küresel emperyalizmin ülkemiz üzerinde oynadığı oyunlara, terör faaliyetlerine ve çetelere karşı kesintisiz şekilde verilen mücadelelerde devletimizin yanındayız. Ayrıca; yoksullukla ve yolsuzlukla mücadele kadar haksız ve gayrımeşru kazançla mücadele konularında atılacak adımları da memnuniyetle karşılayacağız. Aziz milletimizin maddi ve manevi refahı için, emeğin ve alın terinin korunması için, huzurun ve barışın tesis edilmesi için yapılacak düzenlemelere ve yaptırımlara sonuna kadar destek olacağımızı ifade ediyoruz.
- YENİ SENDİKA olarak “Yüzde 2 Sendika Barajı” uygulamasının baştan bu yana Anayasaya, sendikal kanunlara ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu söylemiştik. Çalışanların sendikal tercihlerine ipotek koyan “Yüzde 2 Sendika Barajı” uygulamasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi hukukun gereği olduğu kadar, aynı zamanda yeni bir dönemin de başlangıcıdır. Söz konusu kararın bir önce Resmi Gazete’de yayımlanarak fiilen ve resmen uygulanabilir olması sağlanmalıdır. Ancak bu sayede sendikalar arasında ayrımcılık yapılmayacağı ve sendikal özgürlüklerin gerçekten önünün açılmaya başlanacağı inancı hakim olabilecektir.
- “Yüzde 2 Sendika Barajı” uygulamasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi sonucunda YENİ SENDİKA olarak gerek idare mahkemelerinde gerekse Danıştay’da devam eden dava süreçlerimiz kapsamında “Eksik Ödenen Toplu Sözleşme İkramiyeleri” için üyelerimiz adına toplu bir ödeme talep etme hakkımız doğmuştur. Bu süreci etkin bir şekilde takip edecek, mücadelemiz sonucunda inanıyoruz ki kısa süre içerisinde eksik ödenen toplu sözleşme ikramiyelerinin tamamının da üyelerimizin cebine girmesini sağlayacağız.
- “Yüzde 2 Sendika Barajı” uygulamasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından bazı çevrelerin 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda bir takım değişikliklerin yapılması çağrılarına tanık olmaktayız. Bu çağrıların sendikal hak ve özgürlükleri genişletmek ve sendikal rekabette “çalışan ve üreten” sendikaları teşvik etmek ve yaygınlaştırmak yerine, ısrarla ve bir kez daha “Yasa ile Korunan Emek Örgütü” beklentisini öne çıkarmak amacıyla yapıldığını görmekteyiz.
Bu bağlamda YENİ SENDİKA olarak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda köklü değişiklikler yapılmasını talep etmekteyiz:
a) Aynı işi yapan, aynı statüye tabi olan, aynı yükümlülükleri ve çalışma hayatından kaynaklı benzer riskleri yüklenen kişiler arasında oluşturulan eşitsizlikler giderilmelidir. Bu bağlamda 5510 sayılı Kanunun, “Devlet Memurları” açısından yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
b) 5510 sayılı Kanun nedeni ile 2008 öncesi ve 2008 sonrası olmak üzere iki kategoriye ayrılan devlet memurları uygulamasına bir an önce son verilerek 2008 sonrası işe başlayanların özlük ve emeklilik haklarına ilişkin mağduriyetleri bir an önce giderilmelidir.
c) Bazı yöneticiler tarafından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na dayanılarak yapılan hakkaniyetsiz ve keyfi şekilde verilen disiplin cezalarının önüne geçilecek yeni düzenlemeler olmalıdır.
d) Devlet memurlarına da siyaset yapma ve grev hakkı verilmelidir.
e) 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu yeniden düzenlenmelidir. Toplu sözleşmeyi çoğu zaman işlevsiz hale getiren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yapısı değiştirilmelidir.
f) 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 15. maddesi gereğince sendikalara üye olamayan emniyet, silahlı kuvvetler ve yargı mensupları ile diğer kamu görevlilerinin de toplu sözleşme ikramiyesi oranında aylık teşvik alması sağlanmalıdır.
g) Kamuoyu tarafından şefaflık ve hesap verilebilirlik ilkeleri konusunda sürekli olarak eleşitirilen Kamu Görevlileri Sendikaları, Sayıştay ve Devlet Denetleme Kurumu denetimine doğrudan ve düzenli olarak açılmalıdır.
h) 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 25. maddesi gereğince sendikalar tarafından alınan “Üye Ödenstisi” oaranı binde 1’den az, binde 3’ten fazla olamayacak şekilde düzenlenmelidir.
i) Siyasi partilere, derneklere, işçi sendikalarına üyelik ve istifa işlemlerinin e-devlet üzerinden olduğu bir dönemde kamu görevlilerinin sendikalara üyelik ve istifa işlemleri halen e-devlet üzerinden yapılmamaktadır. Kamu görevlilerinin sendikalara üyelik ve istifa işlemlerinin de e-devlet üzerinden yapılması sağlanmalıdır.
j) Üyelik ve istifa işlemlerinin de e-devlet üzerinden yapılmasına başlanıncaya kadar, kamu görevlisi olan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızın gerek mevcut çalışma şartlarındaki zorluklar ve kısıtlıklar dikkate alınarak, gerekse sendikal hak ve özgürlüklerin bazı amirler tarafından baskılanmasının önüne geçilmesi amacıyla üyelik ve istifa formlarının posta veya kargo yoluyla veya sendika temsilcileri aracılığıyla kurumlara iletilebilmelidir.